Galerie
Pastoor van Rooijplein 3
2678 JA De Lier (ZH)
Tel: 06 53 287 567


Liers dagboek

In combinatie met onze passie voor kunst, reizen en muziek brengt de kunsthandel ons een levendig en afwisselend bestaan. Ruim 5 jaar lang deden wij wekelijks verslag van ons bestaan in Onze Week, een column in regiokrant Het Hele Westland en op deze site.
Vanaf januari 2013 doen wij op deze pagina in ons Liers dagboek maandelijks verslag van ons wel en wee. Onderaan de pagina kunt u de oudere dagboeken teruglezen.

Wij vinden het prima als u reageert. Dat kan gemakkelijk via contact.
Liers dagboek oktober 2017

8 oktober

In de buurt van Tilburg? Ga eens kijken in Lage Mierde. Een plaatje van een dorp waar je de schoonheid van het Brabantse land in optima forma beleeft. Het Ware Huis bestaat 20 jaar, reden voor een feestje bij Suus en Ger. Het binnenrijden van het dorp vervult je iedere keer weer met een gevoel van gelukzaligheid. Het heeft niets met het rijke roomse leven te maken te maken want het kerkje daar stelt niet zo veel voor. We weten het niet zeker want we zijn er nog nooit binnen geweest. De prachtige, meestal mooi gerestaureerde, boerderijen, daar gaat het om. En de omliggende landerijen. Vooral met het lage licht op de loofbomen in herfsttooi. Zoals vandaag. Magnifiek. De art-deco collectie van het echtpaar is bekend bij veel liefhebbers. De prachtige schilderijen van Ger: pure schoonheid
met een geheel eigen signatuur. Een Stallenberg, een soort magisch realisme, herken je direct. Aan het eind van de middag werd het met behulp van de locale troubadours en de zelf meespelende Ger op saxofoon, nog bere gezellig.
10 oktober

'Krasse Knarren noemen we onszelf'. Een groepje internationaal werkende oud-bloemenarrangeurs of misschien beter: oude bloemenarrangeurs. Trouwens tegenwoordig heet dat vak Floral Designer. De nieuwe tijd net wat u zegt...... Jaarlijks komen we een paar keer bij elkaar. Er is ieder jaar wel wat te vieren en anders organiseren we wat. Zoals vandaag in het Westland bij collega Koos die in zijn verwarmde kas met passie een respectabele collectie druivenrassen kweekt. De oogst van dit jaar proeven. Eerst bepraatten we, niet te lang, de kwalen die ons belagen en dan haalden we vooral oude verhalen op. Feest der herkenning! Later tijdens de gesprekken onder het genot van geestrijke vocht met dezelfde oorsprong. Zo'n dag is altijd weer voorbij voordat je het weet.
11 oktober

Schande dat we nog nooit in het Wereldmuseum bij de Veerhaven geweest zijn. Want dat is echt een must als je, zoals wij, dicht bij Rotterdam woont. Het museum heeft overigens een bewogen geschiedenis en recent nog waren er problemen in de exploitatie van de organisatie. Tegenvallende bezoekersaantallen bijvoorbeeld. Het sterrenrestaurant van het museum is gesloten want het 'voegde niets toe voor het museum'. Momenteel loopt er nog de expositie 'PowerMasks'. Een buitengewone tentoonstelling die met behulp van vele maskers waarmee allerlei culturen de identiteit van mensen verandert. Vooral bij ceremonies en feesten. Heel divers werk uit het verleden maar ook hedendaagse 'vermommingen' komen aan bod. De tentoonstelling is samengesteld door de Belgische (mode)ontwerper van Beirendonck.
13 oktober

De Biënnale van Venetië. We willen het niet misen maar deden onszelf te kort door maar drie nachten te boeken. Het leek dan ook een beetje op werken deze keer. Temeer omdat Dout en Fred met ons mee reisden die net zoals wij ook niets wilden missen. Wat is het toch een wonder die stad in het water.....en wat kan je er heerlijk struinen...... als je tenminste om de drommen heenloopt. Dus niet op het San Marco plein, bij het Dogenpaleis en op de Rialto brug komen. Want daar wordt je niet vrolijk van. Slapen doe je in de wijk Dorsoduro of Academia of Canaregio . Niet dat daar veel locals te vinden zijn maar het Italianen-gehalte is daar best hoog. En dat verhoogt de sfeer in de Dogenstad die in de zestiende eeuw het culturele middelpunt van Europa was. In nieuws laten we nog een aantal foto-
impressies zien van het bizarre project van Damien Hirst. Verdeeld over twee toplocaties, Palazio Grassi en Punta della Dogana, ziet hij kans je volledig in verwarring te brengen. “Treasures of the wreck of the unbelievable Damien Hirst” zet je dan ook onophoudelijk op het verkeerde been. Niets is meer wat het lijkt. Het lijkt de echte wereld wel: De provincie Veneto streeft overigens ook naar meer onafhankelijkheid.......
17 oktober

Het is vandaag twintig jaar geleden dat ik met een brok in m'n keel de WOS te woord stond over de brand die ons bedrijf voor het overgrote deel in de as legde. 17 oktober 1997 om rond 16.00 uur. De vrijwillige brandweer van De Lier was nog aan het nablussen, gitzwarte rook waaide er nog naar het oosten. Ik neem aan dat het toeval is dat de Lierse Club van Bedrijven op dezelfde datum een bedrijfsbezoek naar diezelfde Lierse brandweer georganiseerd heeft. Op vrijwillige basis zet een flinke groep dappere mensen zich in voor deze absoluut noodzakelijke hulp. Brandpreventie is een speerpunt van hen. Op het buitenterrein werd gedemonstreerd wat er gebeurt als je water gooit op 'vlam in de pan'. Ik kon het ook niet laten om het bakje van de imposante hoogwerker in te klimmen.
Tweeëndertig meter boven het dorp. Ondanks de goed gezekerde borg heb ik m'n I-phone maar in mijn broekzak laten zitten. M'n handen krampachtig aan de railng van het bakje vasthoudend. Over het verzekerings aspect van zo'n brand heb ik het later nog wel eens....
23 oktober

Een maand of vijf geleden overleed Willem van Scheijndel. Een van de weinige talentvolle schilders die zijn roots in het Westland heeft. Een tragisch verlies voor de kunstwereld. Vele jaren werkte hij in een enorm huis en atelier aan het Rapenburg in Leiden. Gisteren herdachten we hem met een bezoek aan het monumentale huis waar hij de laatste jaren woonde en werkte, om de hoek bij de Pieterskerk. Op een andere hoek de Latijnse school waar Rembrandt ooit studeerde. Hij heette toen nog Rembrandt van Leyden. Wat een mooie binnenstad! Prachtige werken van Willem sierden de wanden. We prijzen ons gelukkig dat we met hem samenwerkten en nog enkele mooie schilderijen van hem in onze collectie hebben.Klik ook hier voor de foto's.

 

Wilt u één van voorgaande dagboeken lezen? Klik dan op één van de onderstaande items...

09
08
07
06
05
04
03
02

naar boven